
Jak zrobić mochi?
Kuchnia to prawdziwy raj dla odkrywców. Można w niej przygotować dania z przeróżnych zakątków świata – nawet najodleglejszych. Idealnym tego przykładem są dania japońskie, które na stałe zagościły w naszym menu. Jednym z nich jest mochi.
Czym jest mochi?
Mochi to ciasteczka japońskie, które konsystencją przypominają kluski. Prawdopodobnie dlatego, że najczęściej przygotowuje się je z kleistego ryżu, bądź też mąki ryżowej. Często nadziewa się je pastą z czerwonej fasoli na słodko albo truskawkami. Mochi to element tradycji japońskiej, który przybył do nas nie tak dawno. Jak zatem przygotować te niewielkie kluseczki? Potrzebujesz do tego tylko kilku składników.
Składniki na mochi
Aby przygotować idealne czekoladowe mochi w japońskim stylu potrzebujesz kilku składników. Prawdopodobnie część z nich już masz w swojej kuchni. Są to:
- 200 gramów mąki ryżowej
- 200 mililitrów wody
- tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej
- 100 mililitrów kremówki
- 20 gramów masła
- 20 gramów cukru
- 20 gramów kakao
Kakao przeznaczone jest do tego, by obtoczyć w nim kuleczki mochi. Możesz zrobić to także w sezamie. Czas przejść do dzieła!
Jak zrobić mochi?
Zacznij od podgrzania kremówki z masłem. Nie powinna się zagotować. W tym czasie zetrzyj czekoladę na tarce o dużych oczkach i włóż ją do większej miski. Czekoladę zalej śmietaną z masłem i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Do drugiej miski wsyp mąkę i cukier – zalej je wodą i wymieszaj. Zadbaj, by nie pozostały żadne grudki. Teraz uważaj. Ciasto przykryj folią spożywczą i zrób w niej dziurki. To ważne. Wstaw naczynie do mikrofalówki na minutę. Możesz też ustawić miskę na garnku, w którym gotuje się woda i przez 15 minut podgrzewać całość na parze. Kolor ciasta zmieni się z białego w przezroczysty. Wyjmij miskę i wymieszaj masę, aby stała się jednolita. Blat posyp mąką ryżową i wylej na niego masę mochi. Uważaj, ciasto będzie gorące. Po chwili uformuj z niego walec i pokrój go na kawałeczki. Z każdego z nich uformuj placuszki, na których umieścisz porcję nadzienia czekoladowego. Uformuj kulki. Do miseczki wsyp kakao i obtocz w nim kuleczki. Mochi są już gotowe do podania.
Ten pyszny, słodki i klejący deser to prawdziwe niebo w gębie. Zrób je koniecznie i podaj swoim gościom odrobinę Japonii na talerzu.