Poznaj przepisy na najlepsze dania kuchni meksykańskiej - tacos, guacamole, chili con carne, empanadas, burritos, faszerowane papryki, tortilla, chilaquiles i - oczywiście - margarita. Ponadto przepisy na całą gamę sosów: czerwony, zielony, salsa pico de gallo… Nie brak i deserów kuchni meksykańskiej: słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas), chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan), churros czy flan czekoladowy (Flan de chocolate), a do tego kawa z garnka (Café de olla) lub mrożona herbata z hibiskusa (Agua de Jamaica) czy lemoniada z chia (Agua de chia) albo ogórkowa (Agua de pepino). Całość zwieńczą przepisy na meksykańskie napoje alkoholowe: margarita, meksykański likier jajeczny (Rompope) albo, do wyboru, meksykańska gorąca czekolada z chili (Chocolate con chile)…

Proste do wykonania przepisy kuchni meksykańskiej opartej na produktach typowych dla kuchni Meksyku: kukurydzy, fasoli, papryce, którym atrakcyjności dodają połączenia z awokado…
Magdalena Keller-Bigda autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl zaprasza do odkrycia meksykańskich specjałów, często pikantnych lub wzbogaconych aromatycznymi przyprawami, które podkreślają niepowtarzalny smak meksykańskiej kuchni. Odkryj prawdziwe meksykańskie dania zarówno te podawane w eleganckich restauracjach, zwykłych barach, przydrożnych stoiskach.

„Apetyt na Meksyk” to książka dla każdego, kto chce poznać prawdziwe meksykańskie dania, cieszyć się ich niezwykłymi smakami i urozmaicić posiłki przygotowywane w domu.
Wstęp
I. Kukurydza
- Zupa z kukurydzy z kiełbasą chorizo (Sopa de maíz dulce con chorizo)
- Kolby kukurydzy po meksykańsku (Elotes con todo)
- Nachosy kukurydziane z mięsem i serem
- Sałatka z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)
II. Fasola
- Pikantny chlebek kukurydziany (Pan de maíz con chile)
- Pasta z fasoli (Frijoles refritos)
- Zupa z fasoli (Sopa de frijoles)
- Fasola duszona z piwem (Frijoles borrachos)
- Jajka po ranczersku z pastą z fasoli (Huevos rancheros)
- Tortille z sosem fasolowym (Enfrijoladas)
III. Papryka
- Zupa paprykowa z mięsem i kukurydzą (Pozole)
- Marynowana papryczka jalapeño (Rajas de chiles jalapeños en vinagre)
- Minipapryczki faszerowane serem (Pimientos rellenos con queso)
- Papryka faszerowana mięsem z sosem orzechowym (Chile en nogada)
IV. Tortille
- Domowe tortille pszenne (Tortille de trigo)
- Zupa aztecka z tortillami (Sopa de Azteca)
- Zupa limonkowa z tortillami (Sopa de limón)
- Ruloniki z tortilli z kurczakiem i serem (Flautas)
- Quesadillas
V. Awokado
- Guacamole
- Pieczone awokado panierowane (Gajos crujientes de aguacate)
- Chłodnik z awokado i ogórka (Sopa de aguacate y pepino)
- Awokado nadziewane warzywami (Aguacate rellenos de verduras)
- Lody z awokado (Helado de aguacate)
VI. Mięso
- Kurczak z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo)
Kurczak „tinga”
- Carnitas
- Picadillo
- Fajitas
- Empanadas z wołowiną (Empanadas de carne)
VII. Ryby i owoce morza
- Meksykańska zupa z krewetek (Sopa de camarones)
- Krewetki w kokosowej panierce z sosem z mango i chili (Camarones con coco y salsa de mango)
- Pikantny łosoś smażony (Salmón a la parrilla picante)
- Tacos z rybą (Tacos de pescado)
- Dorsz po meksykańsku (Bacalao a la Mexicana)
- Krewetki po diabelsku (Camarones a la Diabla)
VIII. Sosy i dodatki
- Marynowana czerwona cebula (Cebolla roja en vinagre)
- Czerwony ryż po meksykańsku (Arroz rojo)
- Biały ryż po meksykańsku (Arroz blanco con elote)
- Salsa „pico de gallo”
- Sos czerwony (Salsa roja)
- Sos zielony (Salsa verde)
IX. Napoje
- Kawa z garnka (Café de olla)
- Mrożona herbata z hibiskusa (Agua de Jamaica)
- Lemoniada z chia (Agua de chia)
- Lemoniada ogórkowa (Agua de pepino)
- Margarita
- Meksykański likier jajeczny (Rompope)
- Meksykańska gorąca czekolada z chili (Chocolate con chile)
X. Na słodko
- Słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas)
- Słodkie bułeczki na Dzień Zmarłych (Pan de Muerto)
- Chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan)
- Churros
- Ryż na mleku (Arroz con leche)
- Flan czekoladowy (Flan de chocolate)
XI. Ciekawostki
- Mamey
- Jicama
- Chayote
- Nopales
- Tuna
XII. Podziękowania
XIII. Bibliografia
Patronat medialny: Recenzje na widelcu, Kulinarna Maniusia, Portal dlaLejdis.pl, Kulturalne Rozmowy