Nasz sklep tylkorelaks.pl używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.


Więcej informacji w zakładce: Polityka prywatności


Korzystając ze strony Akceptujesz powyższą treść.
Obniżka! Przedsprzedaż Apetyt na Meksyk Zobacz większe

Apetyt na Meksyk

WPS040637

Nowy produkt

 

55 przepisów na pyszne dania kuchni meksykańskiej łatwe do zrealizowania. Poznaj prawdziwe meksykańskie dania.

 

Kultowe smaki Meksyku w książce APETYT NA MEKSYK.

Więcej szczegółów

28,00 zł brutto

-30%

40,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

AutorMagdalena Keller-Bigda
ISBN978-83-8119-881-3
WydawnictwoPsychoskok
Rok wydania2021
OprawaTwarda
Liczba stron154
Waga w gramach560
Wysyłamy w:48h - 72h + czas dostawy

 

Poznaj przepisy na najlepsze dania kuchni meksykańskiej - tacos, guacamole, chili con carne, empanadas, burritos, faszerowane papryki, tortilla, chilaquiles i - oczywiście - margarita. Ponadto przepisy na całą gamę sosów: czerwony, zielony, salsa pico de gallo… Nie brak i deserów kuchni meksykańskiej: słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas), chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan), churros czy flan czekoladowy (Flan de chocolate), a do tego kawa z garnka (Café de olla) lub mrożona herbata z hibiskusa (Agua de Jamaica) czy lemoniada z chia (Agua de chia) albo ogórkowa (Agua de pepino). Całość zwieńczą przepisy na meksykańskie napoje alkoholowe: margarita, meksykański likier jajeczny (Rompope) albo, do wyboru, meksykańska gorąca czekolada z chili (Chocolate con chile)…

 

 

 

Proste do wykonania przepisy kuchni meksykańskiej opartej na produktach typowych dla kuchni Meksyku: kukurydzy, fasoli, papryce, którym atrakcyjności dodają połączenia z awokado…

 

Magdalena Keller-Bigda autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl zaprasza do odkrycia meksykańskich specjałów, często pikantnych lub wzbogaconych aromatycznymi przyprawami, które podkreślają niepowtarzalny smak meksykańskiej kuchni. Odkryj prawdziwe meksykańskie dania zarówno te podawane w eleganckich restauracjach, zwykłych barach, przydrożnych stoiskach.

 

 

 

„Apetyt na Meksyk” to książka dla każdego, kto chce poznać prawdziwe meksykańskie dania, cieszyć się ich niezwykłymi smakami i urozmaicić posiłki przygotowywane w domu.

 

Wstęp

I. Kukurydza

  1. Zupa z kukurydzy z kiełbasą chorizo (Sopa de maíz dulce con chorizo)
  2. Kolby kukurydzy po meksykańsku (Elotes con todo)
  3. Nachosy kukurydziane z mięsem i serem
  4. Sałatka z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)

II. Fasola

  1. Pikantny chlebek kukurydziany (Pan de maíz con chile)
  2. Pasta z fasoli (Frijoles refritos)
  3. Zupa z fasoli (Sopa de frijoles)
  4. Fasola duszona z piwem (Frijoles borrachos)
  5. Jajka po ranczersku z pastą z fasoli (Huevos rancheros)
  6. Tortille z sosem fasolowym (Enfrijoladas)

III. Papryka

  1. Zupa paprykowa z mięsem i kukurydzą (Pozole)
  2. Marynowana papryczka jalapeño (Rajas de chiles jalapeños en vinagre)
  3. Minipapryczki faszerowane serem (Pimientos rellenos con queso)
  4. Papryka faszerowana mięsem z sosem orzechowym (Chile en nogada)

IV. Tortille

  1. Domowe tortille pszenne (Tortille de trigo)
  2. Zupa aztecka z tortillami (Sopa de Azteca)
  3. Zupa limonkowa z tortillami (Sopa de limón)
  4. Ruloniki z tortilli z kurczakiem i serem (Flautas)
  5. Quesadillas

V. Awokado

  1. Guacamole
  2. Pieczone awokado panierowane (Gajos crujientes de aguacate)
  3. Chłodnik z awokado i ogórka (Sopa de aguacate y pepino)
  4. Awokado nadziewane warzywami (Aguacate rellenos de verduras)
  5. Lody z awokado (Helado de aguacate)

VI. Mięso

  1. Kurczak z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo)

Kurczak „tinga”

  1. Carnitas
  2. Picadillo
  3. Fajitas
  4. Empanadas z wołowiną (Empanadas de carne)

VII. Ryby i owoce morza

  1. Meksykańska zupa z krewetek (Sopa de camarones)
  2. Krewetki w kokosowej panierce z sosem z mango i chili (Camarones con coco y salsa de mango)
  3. Pikantny łosoś smażony (Salmón a la parrilla picante)
  4. Tacos z rybą (Tacos de pescado)
  5. Dorsz po meksykańsku (Bacalao a la Mexicana)
  6. Krewetki po diabelsku (Camarones a la Diabla)

VIII. Sosy i dodatki

  1. Marynowana czerwona cebula (Cebolla roja en vinagre)
  2. Czerwony ryż po meksykańsku (Arroz rojo)
  3. Biały ryż po meksykańsku (Arroz blanco con elote)
  4. Salsa „pico de gallo”
  5. Sos czerwony (Salsa roja)
  6. Sos zielony (Salsa verde)

IX. Napoje

  1. Kawa z garnka (Café de olla)
  2. Mrożona herbata z hibiskusa (Agua de Jamaica)
  3. Lemoniada z chia (Agua de chia)
  4. Lemoniada ogórkowa (Agua de pepino)
  5. Margarita
  6. Meksykański likier jajeczny (Rompope)
  7. Meksykańska gorąca czekolada z chili (Chocolate con chile)

X. Na słodko

  1. Słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas)
  2. Słodkie bułeczki na Dzień Zmarłych (Pan de Muerto)
  3. Chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan)
  4. Churros
  5. Ryż na mleku (Arroz con leche)
  6. Flan czekoladowy (Flan de chocolate)

XI. Ciekawostki

  1. Mamey
  2. Jicama
  3. Chayote
  4. Nopales
  5. Tuna

XII. Podziękowania

XIII. Bibliografia

Patronat medialny: Recenzje na widelcu, Kulinarna Maniusia, Portal dlaLejdis.pl, Kulturalne Rozmowy

Oceń 
2022-05-26

Kulinarna podróż do kraju tortilli i empanadas

Książka Magdaleny Keller-Bigdy to przejrzyście i zajmująco napisany przewodnik po kulinariach Meksyku, autorka z właściwą sobie empatią oraz prostotą wyjaśnia również, jakie znaczenie mają w tradycji tego kraju poszczególne dania i co obcokrajowiec na temat tamtejszej kuchni wiedzieć powinien. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu ,,Apetyt na Meksyk” to książka, w której znalazłam od dawna poszukiwany przepis na pyszny kukurydziany chlebek, niezwykle aromatyczną kawę z garnka, albo idealną na upalne dni lemoniadę ogórkową. Opisywana tutaj książka zawiera mnóstwo ciekawych i godnych polecenia przepisów na dania i napoje odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak też dzieci. W tej publikacji znajdziecie receptury przygotowania np. tradycyjnej Margarity, Rompope, czyli meksykańskiego likieru jajecznego, czy też czekolady do picia na gorąco z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Udanym podsumowaniem tradycyjnej meksykańskiej uczty kulinarnej oczywiście jest przepyszny deser, często odwołujący się również do dawnej tradycji.



Z pomocą ,,Apetytu na Meksyk” zapewne bez większych problemów przygotujecie w domowych warunkach: słodkie bułeczki w kształcie muszli, popularne wypieki na Święto Zmarłych, albo też chlebową zapiekankę z rodzynkami, czy też przepyszne churros jadane zwłaszcza w okresie karnawału. Żeby korzystanie z książki ,,Apetyt na Meksyk ” było dla was jeszcze przyjemniejsze, ten kulinarny przewodnik zawiera wiele różnobarwnych zdjęć meksykańskich dań, które motywują do podjęcia trudu i wykorzystania w praktyce chociaż części przepisów.



,,Apetyt na Meksyk” to jedna z najbardziej wartościowych i godnych polecenia książek kulinarnych, jakie miałam okazję poznać w ostatnich kilku miesiącach. Dzięki takim pozycjom, jak ta, można każdego dnia zabawić się w prawdziwego mistrza kuchni, który z aromatycznych, zdrowych i kolorowych produktów potrafi wyczarować dla rodziny niejedno superdanie rodem z gorącego Meksyku. Gorąco polecam wam sięgnięcie po ,,Apetyt na Meksyk” i wykonanie chociaż części dań i napojów z przepisów zawartych wewnątrz!

https://sztukater.pl/ksiazki/item/38086-apetyt-na-meksyk.htm

    Oceń 
    2021-11-17

    Miej apetyt na więcej

    Pozycję tę można traktować również jako swego rodzaju przewodnik po kulturze meksykańskiej, gdyż każdy przepis zawiera bardziej lub mniej szczegółową historię dania. Nazwy potraw wprowadzone są w języku polskim jak i hiszpańskim, co pozwala nam na jeszcze dokładniejsze wsiąknięcie w tradycje. Książka podzielona jest na części według charakterystycznych składników najczęściej wykorzystywanych do gotowania w Meksyku. Są to: kukurydza, fasola, papryka, tortille, awokado, mięso, ryby i owoce morza. Taki podział pozwala na klarowne przedstawienie kategorii potraw. Na dodatek, do prawie każdego przepisu, mamy dołączoną ciekawostkę związaną z danym produktem lub potrawą. Dowiadujemy się, że w Meksyku fasola jest tak często spożywana, że Meksykanie bywają nazywani „fasolarzami”.

    Historię tego kraju odkrywamy także przez przepisy na dania związane z poszczególnymi świętami w roku. Jednym z przykładów jest chociażby Pan de muerto czyli słodkie bułeczki na dzień zmarłych. Jest to jeden z najhuczniej obchodzonych dni w roku w Meksyku i w przeciwieństwie do naszego Święta Zmarłych, atmosfera jest raczej radosna, gdyż wierzy się, że tego dnia zmarli wracają na Ziemię, więc przygotowuje się do nich smakołyki i zostawia się je na grobach. Święto to zostało nawet wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Co ciekawe w Meksyku znaleźć możemy ponad 60 odmian chilli i kukurydzy! Masz apetyt na więcej?


    http://dlalejdis.pl/artykuly/apetyt-na-meksyk-recenzja

      Oceń 
      2021-10-06

      Wywiad z autorem

      ???? Kulturalne Rozmowy – wywiad z autorką

      Na początku koncepcja książki miała opierać się na schemacie często spotykanym w książkach kulinarnych, czyli podział na dania główne, desery, śniadania itd., ale później pomyślałam, że podział na produkty ważne w meksykańskiej kuchni będzie bardziej odzwierciedlał jej charakter. Wybór dań też nie był prosty, ponieważ chciałam, aby w książce znalazły się tradycyjne meksykańskie dania, niestety często niezbędne są do ich przygotowania składniki, które nie są dostępne w Polsce.

      http://www.kulturalnerozmowy.pl/2021/10/rozmowa-o-ksiazce-magdalena-keller.html

        Oceń 
        2021-10-01

        Naprawdę polecam.

        Piękna i pełna smaków podróż do Meksyku. Przepisy, ciekawostki i opisy w książce pozwolą czytelnikowi poznać kuchnię meksykańską i spróbować jej we własnej kuchni.
        Nawet nie sądziłam, że dania kuchni meksykańskiej są tak łatwe do przygotowania i w zasadzie zrobię je ze składników, które bez problemu kupię w sklepach.
        Przepisy są ciekawe i bardzo różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie a każdy przepis może być inspiracją do gotowanie śniadań, obiadów czy deserów. Naprawdę polecam.

          Napisz swoją opinię!

          Napisz opinię

          Apetyt na Meksyk

          Apetyt na Meksyk

           

          55 przepisów na pyszne dania kuchni meksykańskiej łatwe do zrealizowania. Poznaj prawdziwe meksykańskie dania.

           

          Kultowe smaki Meksyku w książce APETYT NA MEKSYK.

          

          30 innych produktów w tej samej kategorii: